Van bestaande onderdelen maken we nieuwe meubels
Één van de belangrijkste pijlers binnen de circulaire economie is het zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken van producten en grondstoffen.
Eerst probeer je de producten 1 op 1 opnieuw te gebruiken. Dat kan zijn door ze binnen de organisatie opnieuw in te zetten, of door ze elders te gebruiken (reuse en redistribute). In beide gevallen is onderhoud vaak noodzakelijk. Lukt het niet om de producten één op één te hergebruiken, dan wordt er gekeken of de onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden.
Hieronder vertellen we meer over het hergebruiken van bestaande onderdelen in nieuwe meubels, ook wel refurbish en remanufacture genoemd.
Bij refurbish en remanufacture projecten worden onderdelen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt.
Refurbishen is kortweg gezegd het opknappen van meubels. Beschadigde poten van een vergadertafel worden bijvoorbeeld voorzien van een nieuwe lak of de kapotte stoffering van een stoel wordt vervangen. Het frame van de Van Der Sluis 555 stoel hiernaast hebben we voorzien van een nieuwe lak.
Het komt echter ook steeds vaker dat we meubels hergebruiken, maar de onderdelen op een compleet andere manier gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan afgedankte schuifdeurkast die gebruikt wordt voor nieuwe concentratiewerkplek. Dit noemen we remanufacture.
Bij remanufacture worden nieuwe producten gemaakt van oude onderdelen. Zoals bij deze tafel. De tafelpoten van de 6 meter lange vergadertafel waren beschadigd, de kleur van het tafelblad niet meer van deze tijd en daarnaast was de tafel te groot voor de ruimte waarin het stond.
Door het tafelblad te halveren, een nieuwe kleur voor het tafelblad te kiezen en de tafelpoten te lakken, past hij weer helemaal bij de nieuwe inrichting.
Dit bewijst dat meubels en onderdelen weggooien omdat ze niet meer passen bij de inrichting daarmee zeker niet nodig is.