Probleem of kans?

Stop talking. Let’s start doing! Vanuit deze gedachte komen Vepa en Plastic Whale samen in actie tegen het plasticprobleem. De plastic soep is een groeiend, wereldwijd probleem. Plastic afval vervuilt ’s werelds wateren in toenemende mate, met alle gevolgen van dien. Maar liefst 80 procent van al het afval dat in de oceaan eindigt bestaat uit plastic. Dit is jaarlijks meer dan 8 miljoen ton. Dieren in en om het water raken verstrikt of stikken in het plastic afval. Daarnaast breekt plastic afval af in hele kleine deeltjes die worden ingeslikt door vissen en worden opgenomen door allerlei organismen zoals mosselen en oesters. Zo belanden deze deeltjes in de voedselketen en krijgen wij het uiteindelijk weer op ons bord.

Waarde-creatie van afval

Samen met Plastic Whale hebben we Plastic Whale by Vepa gelanceerd. High-end kantoormeubilair vervaardigd uit Amsterdams grachtenplastic. Het bijzondere van de collectie is dat Plastic Whale de belangrijkste grondstof voor het meubilair zelf uit de grachten vist. Tot op heden zijn er al ruim 150.000 PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens worden geüpcycled tot kwalitatieve producten, waaronder hoogwaardige designsloepen en nu dus ook kantoormeubilair.

plastic whale by vepa

Grondstoffen

We creëren economische waarde uit plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen. De PET-flessen die we uit de grachten vissen worden gewassen en versnipperd. Van deze snippers worden vervolgens granulaatkorrels en vezels gemaakt. Granulaatkorrels zijn namelijk de basis van het PET-schuim, vezels vormen de belangrijkste grondstof voor het PET-vilt. Beide materialen zijn belangrijk voor deze collectie. Maar niet alleen afval van anderen, ook restmaterialen uit eigen fabriek verwerken we in de producten. Denk bijvoorbeeld aan het onderstel van de stoel die gemaakt is van ons eigen staalafval.

De primeurcollectie

De primeurcollectie bestaat uit een boardroomtafel, een stoel, lampen en akoestische wandpanelen. LAMA concept is verantwoordelijk voor het design van de collectie. Circulariteit staat centraal en de walvis diende als inspiratiebron voor de collectie. Voor dit fascinerende zoogdier vormt de plastic soep een grote bedreiging. We hebben karakteristieke elementen van de walvis vertaald naar de ontwerpen. Denk hierbij onder meer aan de look and feel van de kenmerkende huid, het vetweefsel en het indrukwekkende skelet.

plastic-whale-by-vepa

Launching partners Plastic Whale by Vepa

 
 

Hoe meer mensen betrokken zijn bij het initiatief, des te meer impact we kunnen maken.
Heeft u interesse in de aankoop van een meubelstuk, of wilt u meer weten over bijvoorbeeld de technische ontwikkeling?
Neem dan contact met ons op via de button.

Meer informatie

shutterstock_1008973666

Join the mission

Plastic Whale by Vepa is er voor ieder bedrijf dat zijn duurzaamheidsdoelstellingen concreet wil maken. Samen willen én kunnen we wereldwijd impact maken. Een deel van de opbrengst van de collectie wordt – via de Plastic Whale Foundation – geïnvesteerd in lokale projecten die het plasticprobleem aanpakken op plekken waar dit het hardst nodig is.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken