Hergebruik van textiel

Textielrestanten worden volledig hergebruikt.

Duurzaam Doen met Vepa

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie Duurzaam Doen met Vepa laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

In onze stoffeerderij worden alle meubelen zo efficiënt mogelijk gestoffeerd. Een CNC-snijmachine berekent de meest optimale manier van snijden. Het materiaal dat overblijft wordt verzameld, verwerkt en vervolgens gebruikt als vulling in onze hoogwaardige akoestische wanden. Zo belandt er niets in de afvalbak!

Hoe wij dit precies doen leggen we uit in het filmpje.

Niet alles wordt gebruikt

De grote rollen textiel worden op een speciale CNC-snijmachine gehangen die de stof tot op de juiste lengte afrolt en vacuüm trekt. Dit vergemakkelijkt het snijden en zorgt ervoor dat het materiaal niet kan verschuiven.

Hierna wordt berekend wat de meest efficiënte manier van snijden is, met als doel om zo min mogelijk restmateriaal over te houden.

Produceren zonder restmateriaal gaat niet, maar ál ons restmateriaal wordt wel verzameld en hergebruikt.

Van restmateriaal naar vezel

Het overgebleven textiel wordt in stukken gesneden en uitgeplozen totdat er alleen nog maar vezels over zijn. Deze vezels worden verwerkt tot een soort vilt.

Dit vilt wordt in lagen op elkaar gelegd en vervolgens verhit en geperst tot matten.

Deze matten noemen we Re-felt en worden als akoestisch dempingsmateriaal gebruikt voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld in onze InBetween akoestische wanden.

Akoestische vulling van restmateriaal

Onze Re-felt matten hebben een uitstekende geluidsabsorberende werking (klik hier voor het akoestische rapport). Beter dan gangbare en minder duurzame oplossingen. Daarom gebruiken we dit in al onze akoestische wanden. Nieuwe producten van restmateriaal, zo zien we het graag! En het mooie is: na gebruik maken we er weer nieuwe Re-felt matten van. Zo gaat er nooit wat verloren.

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^
a fair furniture company