LCA

Bij een LCA (levenscyclusanalyse of life cycle analysis) wordt gekeken naar de milieu-impact gedurende de totale levensduur van het product. Dit proces begint bij de winning van grondstoffen en eindigt bij de afvalwerking.

In onze branche kun je eigenlijk alles met elkaar vergelijken. Esthetiek, prijs, kwaliteit, gewicht, afmetingen, enzovoorts. Wat niet iedereen weet, is dat je de duurzaamheid van een product objectief kunt berekenen met een LCA.

Duurzaam Doen met Vepa

Bij Vepa maken we kantoor- en projectmeubilair. Dit doen we al jaren zo duurzaam mogelijk. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

We produceren bijvoorbeeld alles in onze eigen fabrieken in Nederland, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons restmateriaal én dat van anderen.

Wat niet iedereen weet, is dat je de duurzaamheid van een product objectief kunt berekenen met een LCA (of levenscyclusanalyse).

Hoe dat werkt leggen we uit in de video én kunt u hieronder lezen.

Berekening

Alle tussenliggende fasen van productie, transport en onderhoud worden meegenomen in de analyse. Denk hierbij aan:

•  de grondstoffen die gebruikt zijn voor het maken van het product;
•  de transportmiddelen die gebruikt worden om het product te maken;
•  de transportafstanden die afgelegd worden om het product te maken;
•  de energie die nodig is om het product te maken;
•  de emissies van lucht, bodem en oppervlaktewater;
•  de hoeveelheid afval die er per product gemaakt wordt;
•  de mogelijkheid om het product te hergebruiken;
•  het verpakkingsmateriaal van het product;
•  de middelen die nodig zijn voor gebruik en onderhoud.

De uitkomsten hiervan worden teruggebracht naar één getal, de milieu-impact.

Milieu-impact

Onafhankelijke onderzoeksbureau IVAM heeft de milieu-impact van drie verschillende kasten door middel van LCA’s berekend. Alle drie de kasten zijn gemaakt voor hetzelfde doel, hebben dezelfde afmetingen en zijn ongeveer net zo zwaar. De milieubelasting van de drie kasten verschilt echter enorm.

De milieu-impact van onze houten schuifdeurkast is 54 kg CO2. Dat is 3x minder dan de impact van een stalen schuifdeurkast op het milieu (156 kg CO2). Wordt deze stalen kast niet in Nederland, maar in China gemaakt, dan wordt het milieu zelfs 4x zoveel belast (209 kg CO2).

INSIDE/INSIDE

Het aantal organisaties dat het belangrijk vindt om duurzaamheid inzichtelijk te maken is groot. Vandaar ook dat steeds meer bedrijven zich aansluiten bij INSIDE/INSIDE.

INSIDE/INSIDE is een onafhankelijk platform voor onze branche waar de milieu-impact van diverse producten zichtbaar is. Allemaal gebaseerd op LCA-berekeningen.

Niet alleen wij, maar eigenlijk alle bedrijven binnen de kantoor- en projectmeubelbranche doen mee.

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^