Recyclen van PET

Wij verwerken niet alleen ons eigen afval, ook afval van anderen hergebruiken wij.

Duurzaam Doen met Vepa

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie Duurzaam Doen met Vepa laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden en bedenken oplossingen voor ons eigen afval én het afval van anderen. Zo zorgen we ervoor dat niets in de afvalbak belandt.

In deze video vertellen we hoe we PET-flessen hergebruiken in nieuwe meubels.

Van fles naar nieuwe grondstof

De plastic soep is een algemeen erkend en groot probleem. We vinden het daarom ook onze plicht om een bijdrage te leveren en samen de strijd tegen het plasticprobleem aan te gaan. Om PET-flessen uit de gracht, oceaan of van de afvalberg opnieuw te gebruiken, moeten ze eerst op kleur gescheiden worden. Vervolgens worden de flessen schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze snippers noemen we flakes.

Flakes worden vervolgens verwerkt tot granulaatkorrels of vezels. Van de granulaatkorrels worden schuimplaten gemaakt en van vezels maken ze PET-vilten matten. Beide materialen gebruiken wij als grondstof voor onze nieuwe producten.

Vilt als basis

Het PET-vilt wordt op grote rollen bij de verwerker aangeleverd. Nadat de snijmachine het vilt op de gewenste maat heeft gesneden, wordt het vilt verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst.

Dit alles gebeurt zonder lijm of andere toevoegingen. Door middel van een waterstraal wordt de contour en het gatenpatroon uitgesneden. Zo is het onderdeel gereed voor gebruik.

Het leuke van het materiaal is bovendien dat het geperste PET-vilt na gebruik weer eenvoudig hergebruikt kan worden.

Nieuwe producten

De Felt-familie van Vepa is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en maakt inmiddels al enkele jaren deel uit van onze collectie.

Ook de Whale Boardroom Table, de Whale Tail Chair, de Barnacle lampen, de Whale Panels en de Barnacle Side Tables zijn van dit hetzelfde duurzame materiaal gemaakt.

De ontwikkelingen staat echter niet stil. We blijven onderzoek doen naar nieuwe duurzame meubels gemaakt van afgedankte PET- flessen.

Signature Collection

Whale Boardroom Table

Bekijk product

Whale Tail Chair

Bekijk product

Barnacle Lamp

Bekijk product

Whale Panel

Bekijk product

Barnace Side Table

Bekijk product

Regular Collection

^