Awards en nominaties

Naast de prijs voor Drentse Onderneming van het Jaar, worden we regelmatig gewaardeerd met andere prijzen en nominaties. Samen met Plantics wonnen we de Renewable Material of the Year 2021. Onze Felt Relax is bekroond met de Red Dot Design Award en stoel Felt won de internationale Green Product Award. We eindigden in de top 3 van inzendingen voor de landelijke Duurzame Dinsdag prijs en zijn Duurzaamste bedrijf van Drenthe van het jaar 2018 geworden. Tevens zijn we met Plastic Whale by Vepa uitgeroepen tot ‘Best practice’ in de categorie ‘furniture’ door de EFIC.

Hieronder een overzicht van de waarderingen:

Red Dot Design Award

Onze Felt Relax heeft onlangs (mei 2022) de Red Dot Design Award gewonnen. Deze prijs wordt sinds 1995 uitgereikt aan producten met een buitengewoon design. De jury roemt vooral het gebruik en de toepassing van de milieuvriendelijke materialen en het nemen van de duurzame verantwoordelijkheid.

Renewable Material of the Year

Tijdens de 3-daagse internationale Renewable Materials Conference heeft Vepa met partner Plantics de prestigieuze Innovation Award in de wacht gesleept. Stoelencollectie Hemp werd op 19 mei 2021 bekroond tot Renewable Material of the Year 2021. De jury was onder de indruk van de unieke samenstelling van het product. De kuip van Hemp is gemaakt van henneprestanten en hars die volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar is.

Circular Award Business – runner up

In februari 2021 was Vepa finalist in de strijd om de Circular Award in de categorie Business. Aanleiding voor de nominatie was de ontwikkeling van de Hemp-stoelenserie. Medefinalisten waren de NS en Swapfiets. De finale was op 1 februari 2021 tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Vepa wist de meeste stemmen van het publiek te winnen, maar uiteindelijk koos de vakjury voor de NS als winnaar, met name door de schaalgrootte van dat project.

Het oordeel van de jury: “Met de Hemp-collectie heeft Vepa stoelen gemaakt met een kuip van een uniek biomateriaal van hennep en hars. Een technologische doorbraak is de ontwikkeling van de 100 procent plantaardige hars, die functioneel equivalent én volledig recyclebaar is. De jury was onder de indruk van het unieke, innovatieve biomateriaal dat is ontwikkeld in samenwerking met Plantics en wereldwijd gepatenteerd.”

Drentse Onderneming van het Jaar

Vepa was in 2018 Drentse Onderneming van het Jaar. Jury-voorzitter Henk Brink noemt Vepa een terechte winnaar. “Het is een fantastische en duurzame onderneming. Een familiebedrijf dat veel met onderwijs en met opleiding doet. En ze doen veel voor de maatschappij. Er zit van alles in dat we ook graag bij andere ondernemingen zien.”

Duurzaamste bedrijf van Drenthe

In datzelfde jaar werd Vepa ook verkozen tot ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2018’. Vepa kreeg de award toegekend vanwege de ontwikkeling en realisatie van Plastic Whale by Vepa: een collectie kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic.

Emmense onderneming van het jaar

Op dinsdag 12 januari 2024 is Vepa door de jury unaniem verkozen tot Emmense onderneming van het jaar 2023. Vepa werd vooral geroemd om de vernieuwende manier waarop we met duurzaamheid omgaan.

Beste fietswerkgever

In 2023 werd Vepa bekroond tot Beste Fietswerkgever van de regio Drenthe. Fietsen is inmiddels best verankerd in onze Vepa-cultuur. Met een actief eigen Vepa Cycling Team, het Vepa fietsplan en de meerdere jaarlijkse fietstochten voor goede doelen, stimuleren we het fietsen vanuit verschillende invalshoeken: vitaliteit, duurzaam reizen en goed werkgeverschap.

Duurzame Dinsdag

Het hield in 2018 maar niet op qua prijzen en nominaties. Met Plastic Whale by Vepa waren we genomineerd voor de “Duurzame-Dinsdag-Prijs“. Deze prijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat zich richt op meerdere aspecten van duurzaamheid. We eindigden in de top drie.

Green Product Award

Uit de ruim 400 inschrijvingen uit 25 verschillende landen heeft de jury Vepa Felt als één van de winnaars verkozen in de categorie “Office”. Deze internationale award wordt sinds 2013 ieder jaar uitgereikt aan het meest duurzame en innovatieve product.

Best practice

In juni 2020 heeft de European Furniture Industries Confederation (EFIC) Plastic Whale by Vepa uitgeroepen tot ‘best practice‘ in de categorie furniture. Vooral het samenwerken met lokale partijen werd aangegeven als belangrijke succesfactor. De EFIC omschrijft haar organisaties als ‘de stem van de meubelindustrie in Europa’.

^
a fair furniture company