Meubelmanagement

Heeft vleugel A stoelen teveel, die ze op B goed kunnen gebruiken?

Vroeg of laat besluit iedere onderneming dat het tijd is voor een nieuwe inrichting. De organisatie groeit, meubelstukken zijn versleten of de gebruikte kleuren zijn sterk verouderd. Maar hoeveel vergadertafels zijn er eigenlijk in de organisatie aanwezig? Welke verschillende merken stoelen zijn er in de loop der jaren aangeschaft? Zijn ze allemaal wel versleten? Of kunnen we meubels opnieuw gebruiken?

In een lineaire economie gooien we producten na gebruik veelal weg en kopen we nieuwe. In een circulaire economie is dat anders. We kijken welke onderdelen we kunnen hergebruiken of recyclen én hoe we dat aan moeten pakken. Vanuit deze gedachte heeft Vepa een inventarisatietool ontwikkeld.

Overzicht

De inventarisatieapp geeft namelijk een gedetailleerd overzicht van het meubilair dat aanwezig is binnen de gehele organisatie. In de rapportages staat exact welke meubelstukken er op welke vestiging, op welke verdieping, in welke ruimte aanwezig zijn.

Daarbij wordt beschreven of het om een werkplek, ontmoetingsplek of overlegplek gaat. Van welke fabrikant en welke serie het meubelstuk is. Of de status van het het product ‘als nieuw’, ‘niet meer te gebruiken’ of iets daartussen is. Én wat de beschikbare aantallen en de afmetingen van het product zijn.

Daarnaast is er de de mogelijkheid om foto’s en notities toe te voegen.

Circulair inrichtingsplan

Op basis van de inventarisatie kan er een circulair inrichtingsplan gemaakt worden.

Bij een nieuwe inrichting wordt er altijd gekeken welke meubels opnieuw ingezet kunnen worden. Met een kleine aanpassing past bestaand meubilair vaak heel goed in een nieuwe werkomgeving.

Bestaande bureaus hebben we bijvoorbeeld voorzien van een nieuw blad of een akoestisch wandpaneel, bestaande stoelonderstellen worden opnieuw gespoten of voorzien van een nieuwe kuip en versleten kussens stofferen we opnieuw. Het mooie is dat we dit merkonafhankelijk doen. Ook houden we rekening met eventuele uitval tijdens de revitalisatie.

Toch liever nieuw? Dan kiezen we voor hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen. Uiteraard kan de status van het meubilair na de inrichting aangepast worden in de app, zodat er een up-to-date overzicht van het meubilair blijft.

^