Studenten tonen ontwerpen in Academy

De expositie ‘Material als Design-Impuls’ is de komende maanden in onze Academy in Emmen te bezichtigen.

Samen met partner Plantics hebben we diverse studenten tijdens hun project “Material as Design-Impuls” van professor Bernd Benninghoff van de Hogeschool Mainz begeleid. Het resultaat is een prachtige expositie die gedurende de zomermaanden in onze Academy in Emmen te bezichtigen is.

Voor hun productontwerpen kregen de studenten hennepmatten en hennepvezel, al dan niet geïmpregneerd met biohars, ter beschikking. Deze grondstof is volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Afgelopen april presenteerden de diverse projectgroepen hun ontwerpen, waaronder een ligstoel, een kamerscherm en een akoestisch paneel. Sommige groepen maakten veel indruk met bijna marktklare ontwerpen en een bijzondere, innovatie oplossingen.

Het materiaalproces
Bernd Benninghoff, die sinds 1995 als ontwerper en architect werkt, begon 13 jaar geleden met de serie “Material as Design-Impuls”. Het doel is om studenten actief te betrekken en onderwijs met onderzoek te combineren. Voor de meeste studenten is het hun eerste praktijkervaring als ontwerper met een industriële partner. De professor houdt de opdracht van de projecten ogenschijnlijk eenvoudig: maak een meubel met het gegeven materiaal. Gedurende enkele weken experimenteerden de groepen met de hennep om meer te weten te komen over de mogelijkheden én de grenzen van het materiaal. Of ze het in brand steken of versnipperen? Prima. De studenten beslissen zelf op welke manier ze het materiaal gaan gebruiken.

Toekomst zonder duurzaamheid ondenkbaar
Voor de interieurontwerpers in de dop is het duidelijk dat duurzaamheid een onmisbaar onderdeel is van toekomstige ontwerpprocessen. Het holistische, duurzame materiaal was echter ook nieuw en verrijkend voor hen, benadrukken de ontwerpers Malin Lutze en Hannah Kissling, die een modulaire roomdivider van de hennepmatten ontwikkelden: “In de loop van het project hield vooral  het end-of-life-scenerio ons erg bezig en droeg het aanzienlijk bij aan de manier waarop ons product er nu uitziet.”

Benieuwd naar de expositie? We leiden je graag rond. Neem hiervoor contact op met je accountmanager.

^