Zitten is het nieuwe roken | Vepa the furniture factory

Zitten is het nieuwe roken

Met zituren van gemiddeld 7 uur per dag wordt zelfs gesproken over een nieuw arbeidsrisico.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat zitten schadelijker is voor de gezondheid dan roken.
Met gemiddeld zeven uur per dag zittend werken per dag wordt zelfs gesproken over een nieuw arbeidsrisico.

De aard van een kantoorbaan dwingt ons soms tot langdurig zitten. Het is echter belangrijk om de schade enigszins te beperken.
Een makkelijke manier om dit te verwezenlijken is door dynamischer te werken.

Het gevaar van sedentair gedrag

Zitgedrag is te plaatsen onder de noemer ‘sedentair gedrag’. Lang achter elkaar zitten, of zittend werken wordt gezien als een modern arbeidsrisico met de nodige bijkomende gezondheidsrisico’s.

Beenspieren worden nauwelijks in werking gesteld. Doorbloeding  vertraagd, voedingsstoffen worden niet goed opgenomen in het bloed, met een hoger risico op hart- en vaatziekten tot gevolg. Ook zijn er aanwijzingen voor een relatie met het ontwikkelen van diabetes type 2 en obesitas.

Een gezonde werkomgeving

Regelmatig sporten blijkt de gezondheidsrisico’s niet te compenseren. De oplossing voor het reduceren van effecten van langdurig zitten ligt voornamelijk in de kantooromgeving.

Verandering begint namelijk bij de werknemer zelf.

Verandering bij de werknemer

Verandering begint met een stukje bewustwording en doorbreken van gewoontegedrag. Regelmatig opstaan om kort de benen te strekken is een uitstekend uitgangspunt.

De beenspieren intensiever aan het werk zetten kan met een wandeling tijdens de lunchpauze. Bijkomend voordeel is dat werknemers al na een korte wandeling productiever zijn. Beweging en frisse lucht zijn namelijk goed voor de hersenen. De lichamelijke activiteit wordt ook verhoogd door vaker de trap te nemen en staand te vergaderen en te telefoneren

Dynamische kantoormeubelen

De keuze om actiever te werken wordt makkelijker gemaakt met dynamische hulpmiddelen. Het creëren van zit-sta werkplekken is de meest voorkomende oplossing.

Wanneer de werknemer de behoefte heeft om afwisselend zitten en staand te werken, dan is een zit-sta bureau de ideale uitkomst. Ook in hoogte verstelbare vergadertafels hebben invloed op de concentratie en creativiteit van werknemers.

Flexibele inrichting

Gezondheid van werknemers is een belangrijke factor om rekening mee te houden voor de inrichting van een nieuw kantoor.

Regelmatig afwisselen tussen zitten en staan is het belangrijkst. Houd hier bij de inrichting rekening mee door een variatie aan werkplekken te creëren. Werknemers kunnen zo de werkplek en werkhouding kiezen die het best bij hun activiteit past.

Bij ingewikkelde projecten, die goede concentratie vereisen, zal zittend werken efficiënter zijn. E-mails beantwoorden of vergaderen kan daarentegen prima staand.

Voordelen dynamisch werken

De voordelen van dynamisch werken zijn:

  • Regelmatig opstaan zorgt voor een betere doorbloeding en gebruik van de beenspieren waardoor gezondheidsrisico’s verminderen.
  • Werknemers worden alerter en productiever.
  • De kans op nek- en rugklachten neemt af.
  • Het effect op de concentratie en creativiteit is aanzienlijk. Een proactief beleid omtrent. beweging op kantoor kan leiden tot een bedrijf met gezonde werknemers.
  • Op de lange termijn draagt dynamischer werken bij aan lager ziekteverzuim.
^
a fair furniture company