Dagblad van het Noorden (NDC)

Groningen

Industrieel karakter
Een bekend gebouw in de Groninger skyline is het NDC gebouw, beter bekend als Dagblad van het Noorden, aan de zuidoost kant van de stad. Omdat de productie van kranten hier niet meer plaatsvindt en NDC plannen had te vertrekken is besloten om het gebouw te herontwikkelen. Hierbij blijft het moderne, industriële karakter van de imposante persruimte, het magazijn en de expeditieruimte behouden en straalt dit ook af op het kantorendeel. Andersom worden de voormalige technische en facilitaire ruimten geschikt gemaakt als kantoor.

Centrale hart
Het bestaande atrium vormt het centrale hart van het gebouw. Dat was het al maar dan nog zonder expliciet gebruik te maken van de grote potentie als verbindend element tussen alle onderdelen van het gebouw dat uit drie gebieden bestaat. Een gekromd kantoorvolume over vier lagen aan de westkant, het brede kantoorvolume rondom een atrium met op de begane grond veel algemene functies en het voormalige industriële deel waar uiteindelijk NDC toch zelf weer gehuisvest zal worden.
Een centrale trap zal nu fysiek verbinding leggen tussen de algemene functies op de begane grond zoals koffiebar, kinderopvang, fitness, centrale balie en postservice met de kantoren op de verdiepingen. Maar ook het nieuwe dakterras op het zuiden, met uitzicht over met bar en restaurant, is bereikbaar via deze trap. Zo worden contact en kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven gemaximaliseerd.

Met veel respect voor het bestaande pand zijn de aanpassingen gedaan in de stijl van bestaande architectuur. Deze is van zichzelf helder en krachtig met een sterk grafische stijl in gevelcomposities. De grootste aanpassingen zijn in de persruimte, het magazijn en de expeditieruimte. De enorme ruimten met grote glasvlakken en soms juist grote gesloten delen geven het pand enorm karakter. Met de transformatie naar kantoren is de sfeer en ruimtelijk in tact gehouden maar ook extra ruimte gecreëerd om deze ruimte ervaarbaar te maken.

Afbeeldingen

^
a fair furniture company