Ministerie van I en W neemt 1e Plastic Whale tafel in gebruik

Bijzonder moment voor Plastic Whale Circular Furniture by Vepa

Deze week – in de week van de duurzaamheid –  hebben we onze eerste Plastic Whale Circular Furniture meubelen uitgeleverd. Eén van de tafels is geplaatst bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven nam de tafel in gebruik in het bijzijn van Vepa-directeur Janwillem de Kam en Marius Smit van Plastic Whale.

Samenwerking
Nog maar een jaar geleden spraken Vepa en Plastic Whale elkaar voor het eerst. Plastic Whale vist sinds enige jaren plastic uit de Amsterdamse grachten en maakte van de opgeviste PET-flessen nieuwe designsloepen. Toen de lunchtafel te klein werd, zochten ze naar een partner die een nieuwe tafel van gerecyclede PET-flessen kon maken. En dat was Vepa. Vepa had eerder al met de ontwikkeling van de Felt –stoel ervaring opgedaan met het materiaal PET én beschikt over eigen productielocaties in Nederland. Onder het motto ‘Stop talking. Let’s start doing!’ was de samenwerking binnen enkele weken een feit: Plastic Whale Circular Furniture by Vepa.

Circulaire meubellijn
De circulaire meubellijn bestaat uit een tafel, bijpassende stoelen, een lampenserie en akoestische wandpanelen. In alle meubelen wordt PET verwerkt. Eén tafel bestaat uit meer dan 1000 gerecyclede PET-flessen. Deze opgeviste plastic flessen worden verwerkt tot vilt en schuim zodat ze goed opnieuw te gebruiken zijn. Dat is echter niet het enige, ook ons staalafval wordt gebruikt voor de meubellijn. Restmateriaal wordt verzameld, in blokken geperst en lokaal omgesmolten tot een gietijzeren stoelonderstel. Als dat niet circulair is.

Launching partner
We zijn trots op het feit dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat één van onze launching partners is. De productie van het meubilair en de plaatsing bij de overige launching partners is in volle gang. Hierover volgt binnenkort meer.

^