Gronings Goud

Zitten op oude jeans

De ambtenaren van de gemeente Groningen zitten straks op de oude jeans en T-shirts van eigen inwoners.

Op 27 januari 2021 heeft wethouder Chakor van de gemeente Groningen de eerste kantoorstoel in gebruik genomen die voortkomt uit een uniek circulair project: Gronings Goud. Het gaat om een stoel die al tien jaar in gebruik was bij de gemeente en nu compleet is gerefurbisht door Vepa

Oude jeans en T-shirts

Gronings Goud is de naam van het project waarin vier partijen intensief samenwerken om de circulaire economie een stap dichterbij te brengen. Die partijen zijn: GoudGoed uit Groningen, ReBlend uit Amsterdam, de Gemeente Groningen en Vepa. Elke partij met zijn eigen inbreng.

Zo maken we de textielkringloop rond

De kleding wordt in Groningen in speciale containers verzameld. Vepa gaat stoffen van afgedankt Gronings textiel gebruiken voor het herstofferen van kantoormeubilair.

De inhoud van de containers wordt ingezameld door GoudGoed uit Groningen. Medewerkers sorteren het nauwkeurig op textielsoort en kleur. Wat nog bruikbaar is gaat naar kringloopwinkels. De rest wordt samengeperst voor transport en verdere verwerking.

In een speciale fabriek wordt het textiel ontrafeld tot heel kleine vezels. De vezels worden gesponnen tot hoogwaardige industriële garen: het Groningse Goud.  De partij die het hele recyclingproces van lompen tot nieuwe stof coördineert is ReBlend uit Amsterdam.

In Hoogeveen gebruikt Vepa deze stoffen voor het herstofferen van kantoormeubilair. De Gronings Goud-stoel is de eerste in een reeks van (voorlopig) 250 gemeentelijke kantoorstoelen, die de komende jaren op deze manier een tweede leven krijgen.

^