100% circulair
In onze zoektocht naar de verduurzaming van bureau- en tafelbladen, hebben we dankzij de betrokkenheid van diverse ketenpartners een baanbrekende vernieuwing gerealiseerd. Door de ontwikkeling van deze nieuwe bladen verlagen we de CO2-footprint in de gehele keten en garanderen we het hergebruik van waardevolle grondstoffen.
Enige tijd geleden introduceerden we samen met Niaga® het ‘click-unclick’ bureaublad. Door de unieke samenstelling van het bindmiddel kunnen we de toplaag van een bureau- of tafelblad na het eerste leven weer scheiden van het kernmateriaal. Wanneer we het bindmiddel op de kern vervolgens weer verwarmen kunnen we er een nieuwe toplaag op aan brengen. Het blad voldoet daarmee volledig aan onze ‘design to use again’ filosofie.
Om te garanderen dat alle bladen ook weer retour komen worden ze voorzien van een tag met QR-code. Hierdoor kan je eenvoudig zien hoe en waar het blad voor hergebruik aangeboden kan worden.
Figuur 1: Duurzame kern van Circuboard
Duurzame kern
De kern van Circuboard bestaat uit natuurlijke afvalhoutvezels en een biogeen bindmiddel. Afvalhout uit de bosbouw, van consumenten, maar zeker ook ons eigen houtafval (inclusief retourgekomen bureaubladen en houten kasten) wordt versnipperd tot grove en fijne snippers die daarna geperst worden tot nieuwe platen. Samen met het biogeen bindmiddel op basis van eiwitten vormt dit de duurzame kern van Circuboard. Hierdoor gebruiken we zo’n 30% minder fossiele grondstoffen.
Figuur 2: Circuboard, designed to use again and again…
100% circulair
Door het gebruik van het click-unclick bindmiddel kunnen we de duurzame houtvezelkern keer op keer opnieuw gebruiken. De grondstoffen van het biogeen bindmiddel zijn bijproducten uit andere industrieën. Bij de productie van Circuboard wordt daardoor zo’n 30% minder fossiele grondstoffen gebruikt Het enige dat we vervangen is de HPL-toplaag, dat overigens ook weer hergebruikt kan worden voor nieuw backing board voor kasten. Een zwart bureaublad wordt dus heel eenvoudig vervangen voor een blauwe variant.
Aanzienlijke CO2 reductie
Als kernmateriaal gebruiken we een duurzame houtvezelkern van Pfleiderer, één van Vepa’s belangrijke toeleveranciers van plaatmateriaal. De kern bestaat uit natuurlijke afvalhoutvezels en een biogeen bindmiddel. De combinatie van dit kernmateriaal en de Niaga® click-unclick technologie zorgt voor een dusdanig lage emissie dat deze gelijk is geworden aan die van natuurlijk hout. De industrie hanteert momenteel als strengste norm de emissienorm E1 (0,1ppm). Het nieuwe blad heeft een emissie van 0,02 ppm, gelijk aan die van massief hout. Tevens wordt tijdens de productie van 1 m3 houtvezelplaat, 20 m3 aardgas bespaard en de CO2-footprint met 50% verlaagd.
Om de cirkel helemaal rond te maken heeft Vepa met haar ketenpartners een convenant gesloten om al het restmateriaal dat in de houtproductie bij Vepa ontstaat, terug te leveren aan Pfleiderer. Vepa vermaalt de houtresten, PreZero zorgt voor de logistiek en Pfleiderer garandeert het hergebruik in nieuw plaatmateriaal.
Oneindig hergebruik
Ons bureaublad met de click-unclick technologie is ontworpen om keer op keer hergebruikt te worden. Hoe gaaf is dat? Zo creëren we een wereld waarin alle producten zijn ontworpen om opnieuw te gebruiken, zodat ze niet in de prullenbak belanden. Als je vasthoudt aan je idealen en je oprecht bekommert om de wereld van morgen, zijn er zóveel mogelijkheden om als bedrijf een verschil te maken.
Voor Circuboard wordt geen boom gekapt. We maken uitsluitend gebruik van afvalhout reststromen die anders verbrand zouden worden in biomassacentrales. Overigens zien we er wel op toe dat zelfs die reststromen oorspronkelijk uit hout van duurzaam beheerde bossen komt. Het materiaal is daarom net als Vepa zelf, FSC/PEFC gecertificeerd. Door het restmateriaal her te gebruiken in plaats van te verbranden wordt per 1.000 kg Circuboard ca. 1.600 kg CO2 uitstoot voorkomen. Dat is per bureaublad 17,5 kg CO2 dat we voorkomen.