Recyclen van PET-flessen

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons eigen afval. Zo zorgen we ervoor dat er niets in de afvalbak belandt. Ook verwerken we plastic van anderen.

Wat we met gerecyclede PET-flessen doen, kunt u in de video zien én hieronder lezen.

Probleem of kans

De plastic soep is een algemeen erkend en groot probleem. We vinden het daarom ook onze plicht om een bijdrage te leveren en samen de strijd tegen het plasticprobleem aan te gaan. Dit doen we door zelf zo min mogelijk plastic te gebruiken én door PET-flessen te recyclen en er nieuwe producten van te maken.

plastic-ocean
pet-voor-recycling

Hergebruik van PET-flessen

PET-flessen zijn uitermate geschikt om hergebruikt te worden. Een groot deel van de – in omloop zijnde – PET-flessen wordt na gebruik ingeleverd, schoongemaakt en weer opnieuw gevuld met frisdrank of water. In het circulaire gedachtegoed zien we dit natuurlijk het liefste. Een deel van de flessen belandt na gebruik bij het afval. Of erger nog, in ons milieu.

Van flake naar vezel en granulaat

Om PET-flessen uit de gracht, oceaan of van de afvalberg opnieuw te gebruiken, moeten ze eerst op kleur gescheiden worden. Vervolgens worden de flessen schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze snippers noemen we flakes en de flakes worden verwerkt tot granulaatkorrels en vezels. Van de granulaatkorrels worden schuimplaten gemaakt die wij weer gebruiken voor de kern van onze Plastic Whale by Vepa tafels. Van de vezels worden gerecyclede PET-vilten matten gemaakt.

plastic-flakes-2
desmet-2

Vilten matten als basis voor nieuwe producten

Het gerecyclede PET-vilt wordt vervolgens op grote rollen bij de verwerker aangeleverd. Nadat de snijmachine het vilt op de gewenste maat heeft gesneden, wordt het vilt verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst. Dit alles gebeurt zonder lijm of andere toevoegingen. Door middel van een waterstraal wordt de contour en het gatenpatroon uitgesneden. Zo is het onderdeel gereed voor gebruik. Het leuke van het materiaal is bovendien dat het geperste PET-vilt na gebruik weer eenvoudig hergebruikt kan worden. Zo gaat er niets verloren. Slim hè?

Inmiddels wordt niet alleen de Felt stoelenlijn van dit materiaal vervaardigd, ook onze Plastic Whale by Vepa collectie is gebaseerd op deze techniek. Zo maken we van oude PET- flessen prachtige nieuwe producten.

Het onderzoek staat nooit stil

Het onderzoek staat echter niet stil. We werken samen met andere bedrijven onder de noemer Green Furniture Circle. Op dit moment testen we de haalbaarheid van een alternatief voor HPL en melamine als toplaag voor plaatmateriaal, zoeken we de mogelijkheid om voetplaten te maken van gerecycled staalafval en onderzoeken we de opties om nieuw plaatmateriaal te maken van hennep of bermgras. Positieve ontwikkelingen met een mooi en duurzaam product als resultaat.

pet-recycling-

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken