people

planet

profit

people

Werkklimaat
Een groot deel van het succes en de continuïteit van Vepa is te danken aan onze medewerkers. Eén van de voorwaarden voor dit succes is een stimulerend werkklimaat. Vepa biedt haar medewerkers daarom volop kansen om te leren en verder te groeien. Onze medewerkers zijn trots op hun bedrijf, het merk Vepa en onze producten. En dat stralen ze uit. Er is weinig verloop en een opvallend laag ziekteverzuim. Het werkklimaat van Vepa biedt ruimte aan de inbreng en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Vepa investeert in opleidingen, gezonde werkomgeving en een goede beloning, waaronder het jaarlijks meedelen in de winst. Binnen Vepa wordt veel aandacht besteed en wordt groot belang gehecht aan normen en waarden. Met respect omgaan met mensen binnen én buiten de organisatie.

Elmar Mertens + Eef Knol-klein

Duurzaam geproduceerd in Nederland
Het uitgangspunt voor het bepalen van het duurzame beleid gaat verder dan de richtlijn ISO 26000 Social Responsibility. De richtlijn, momenteel in concept, heeft als doel organisaties richtlijnen te bieden voor het operationaliseren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ISO 26000 blijft echter een richtlijn en het is helaas geen certificaat dat objectief getoetst kan worden. Ook houdt deze richtlijn sterk rekening met variërende lokale omstandigheden. Vepa gaat hierin verder: de norm voor productie en transport van alle producten, grondstoffen en diensten dienen te allen tijde minimaal te voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Door bewust de productie volledig in eigen fabrieken in Nederland te houden is Vepa al een behoorlijke stap verder. Maar wij vinden dat het altijd beter kan en we staan open voor iedere verbetering.

Donaties
Vepa doneert jaarlijks een deel van haar winst aan activiteiten voor de lokale gemeenschap en aan een ieder jaar nieuw te bepalen goed doel.
Een regio waarin u aangenaam kunt leven. Waar wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. Dat willen we allemaal. Als één van de grotere bedrijven in Hoogeveen voelt Vepa zich betrokken bij deze aspecten. Het donatiebeleid is één van de instrumenten om hieraan een concrete bijdrage te leveren.

Sponsor van Het Drentse Landschap
Vepa is sponsor van Stichting Het Drentse Landschap. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe. Het Drentse Landschap is in 1934 opgericht. De stichting heeft de zorg over bijna 9.000 hectare natuur, ruim 270 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels.
Op deze manier zorgen we er samen voor dat iedereen voldoende mogelijkheden heeft én houdt om te genieten van de prachtige Drentse natuurgebieden.

drents-landschp-lr50pct

Eerder hebben we meubilair beschikbaar gesteld aan het Ronald McDonald huis van het VUmc en hebben we de Stichting Voedselbank Zuidwest-Drenthe en de Bart de Graaff Foundation ondersteund.

planet

Duurzaamheidsbeleid moet meer zijn dan het maken van beloftes voor de toekomst. Vepa kiest er bewust voor om alleen de gerealiseerde successen te presenteren. En die zijn niet gering.

Made in Holland
Het gehele productieproces van Vepa vindt plaats in eigen fabrieken in Nederland. Het productieproces en de producten voldoen volledig aan de Nederlandse arbo- en milieuwetgeving. En Vepa is uiteraard al jarenlang ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd. Producten worden dicht bij de afzetmarkt geproduceerd, dit zorgt voor een enorme reductie van brandstofgebruik. En Vepa heeft het transport in eigen beheer waardoor er efficiënt gereden kan worden. Eigen vrachtwagens die allen Euro-V motor, een roetfilter en ook nog speciale stille banden van Michelin hebben. Beter dan dit kan op dit moment niet.

Productontwikkeling
Productontwikkeling bij Vepa is gebaseerd op de Life Cycle Assessment methode. Tijdens het gehele proces van inkoop, productie, gebouw- en groenonderhoud, transport, gebruik, hergebruik en recycling zijn we ons bewust van de impact op mens en milieu.

Verantwoord bosbeheer FSC® en PEFC
Vepa verwerkt voornamelijk hout met het PEFC- of FSC®-certificaat. Daarnaast kiezen we bewust voor hout dat alleen afkomstig is uit West-Europa. PEFC™ en FSC® zijn beide aangewezen labels in het kader van duurzaam inkopen voor de overheid (zie websites MVI-criteria en TPAC).

pefc_001
fsc_001

Stoelen met Europees Ecolabel
Vepa verwerkt textielstoffen met het Europees Ecolabel. Dit betekent dat het textiel aantoonbaar milieuvriendelijk is. Het Ecolabel bevordert het gebruik van hergebruikte vezels en stimuleert gebruik van katoen dat afkomstig is uit biologische landbouw.

ecolabel_001

Duurzaamheid, gebruik, hergebruik en recycling
Meubelen van Vepa stoten geen gas of stoffen uit die schadelijk zijn voor mens of milieu. Materialen zijn met behulp van huis, tuin- en keukengereedschap eenvoudig te scheiden, waarna een recyclebaarheid van bijna 100% mogelijk is. De meubelen hebben een langere levensduur door kwaliteit, tijdloos design en modulaire opbouw. U kunt eenvoudig nieuwe bureauopstellingen samenstellen. Afval en uitval tijdens het productieproces van zowel hout als metaal recyclen we voor de volledige 100%. De meubelen worden gemonteerd vervoerd en zijn tijdens het transport beschermd door middel van pakdekens in plaats van wegwerpverpakkingen. Dekens worden retour genomen en voor 100% hergebruikt.

Zelfs ons afvalhout levert groene energie op
Al ons afvalhout laten we omzetten in groene energie. Dat doen we door het te leveren aan een speciale verbrandingsinstallatie, EVI. Deze verbrandt hout, produceert hierna stoom en wekt vervolgens groene elektriciteit op.
EVI is één van de meest schone en moderne installaties van Europa en wij zijn trots op de samenwerking. Trouwens, EVI is zo’n 20 kilometer bij ons vandaan: dat scheelt ook weer transport!

profit

Vepa is een stabiele partner met een uitermate sterke financiële basis. Dit wordt bevestigd door de “rating 1”  van Dun & Bradstreed. Een “Rating 1 bedrijf” vertoont alle signalen van een gezond, sterk bedrijf met een minimale kans op faillissement en een regelmatig betalingsgedrag.

De zes betrokken aandeelhouderfamilies plaatsen continuïteit boven persoonlijk financieel gewin, waarbij stabiele omzetgroei en gezonde en duurzame marges ons doel zijn.

Ons belangrijkste bedrijfskapitaal
Onze mensen zijn ons belangrijkste bedrijfskapitaal. Bij Vepa heerst een goede werksfeer, we hebben een nuchtere en praktische instelling en zijn trots op wat we samen realiseren. En dan niet alleen trots op de producten maar ook op de jaarlijkse groei in omzet en winst. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend al onze medewerkers ieder jaar mee te laten delen in de winst.

Duurzaamheid in economisch mindere tijden
Onafhankelijk van de economische marktsituatie, zetten we vol in op duurzaamheid en blijven we gefocust op onze strategische duurzaamheiddoelstellingen. Investeringen in duurzaamheid betalen zich steeds vaker terug in geld. De tijd waarin duurzaamheidinspanningen zich traditioneel richtten op verbetering van de resultaten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu heeft Vepa achter zich gelaten. Tegenwoordig heeft duurzaam ondernemerschap ook rechtstreeks betrekking op verbetering van de winstgevendheid. Neem bijvoorbeeld investeringen in energie-efficiency; deze leveren niet alleen geldbesparingen op maar dragen ook bij aan een beter milieu. Vanuit strategisch oogpunt is Vepa ervan overtuigd dat de huidige onrust het belang van de mondiale maatschappelijke trends niet naar de achtergrond zal dringen. De onrust onderstreept juist het belang van duurzame oplossingen.

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit!

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken