Hergebruik van textiel

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons eigen afval. In onze stoffeerderij worden alle meubelen zo efficiënt mogelijk gestoffeerd. Een CNC-snijmachine berekent de meest optimale manier van snijden. Het materiaal dat overblijft wordt verzameld, verwerkt en vervolgens gebruikt als vulling in onze hoogwaardige akoestische wanden. Zo belandt er niets in de afvalbak!

Hoe wij dit precies doen met ons textielafval leggen we uit in het filmpje.

Bewuste keuze

We maken bewuste keuzes wat betreft ons stoffenassortiment. Niet alleen met betrekking tot de kwaliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom zijn onze standaard stoffen OEKO-TEX gecertificeerd en/of voorzien van het Europees Ecolabel; maatstaven die de duurzaamheid van een product aantonen.

textiel-op-rol
stukken-stof-voor-recycling

Niet alles wordt gebruikt

De grote rollen textiel worden op een speciale CNC-snijmachine gehangen die de stof tot op de juiste lengte afrolt en vacuüm trekt. Dit vergemakkelijkt het snijden en zorgt ervoor dat het materiaal niet kan verschuiven. Hierna wordt berekend wat de meest efficiënte manier van snijden is, met als doel om zo min mogelijk restmateriaal over te houden. Produceren zonder restmateriaal gaat niet, maar ál ons restmateriaal wordt wel verzameld en hergebruikt.

Van restmateriaal tot vezel

Het overgebleven textiel wordt in stukken gesneden en uitgeplozen totdat er alleen nog maar vezels over zijn. Deze vezels worden verwerkt tot een soort vilt. Dit vilt wordt in lagen op elkaar gelegd en vervolgens verhit en geperst tot matten. Deze matten noemen we Re-felt en worden als akoestisch dempingsmateriaal gebruikt voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld in onze InBetween akoestische wanden.

vezels-stof-voor-recycling
end-materiaal

Re-felt: akoestische wandvulling

Onze Re-felt matten hebben een uitstekende geluidsabsorberende werking. Beter dan gangbare en minder duurzame oplossingen. Daarom gebruiken we dit in al onze akoestische wanden. Nieuwe producten van restmateriaal, zo zien we het graag! En het mooie is: na gebruik maken we er weer nieuwe Re-felt matten van. Zo gaat er nooit wat verloren. Slim hè?

Het onderzoek staat nooit stil

Het onderzoek naar het verwerken en ontwikkelen van nieuwe onderdelen van ons restmateriaal staat nooit stil. We werken hiermee samen met andere bedrijven onder de noemer Green Furniture Circle. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het onderzoek naar plaatmateriaal van hennep, bermgras en/of oud meubilair en we bekijken de mogelijkheden om hout te poedercoaten in plaats van te lakken. Positieve ontwikkelingen met een mooi en duurzaam product als resultaat.

textiel-eind-product

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken