Hergebruik van staal

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons eigen afval. Zo zorgen we ervoor dat er niets in de afvalbak belandt.

Hoe wij dit precies doen met ons staalafval leggen we hieronder uit én kunt u in de video zien.

Staalafval is een wereldhandel

Iedereen kent de schroothandel. Goed geregeld dachten we, maar is dat wel zo? Volgens cijfers van het CBS blijkt dat een groot deel van het staalafval helemaal niet in Nederland verwerkt wordt. De schroothandel is een wereldhandel die gepaard gaat met veel logistieke bewegingen en transport. Wij vinden dat dit anders kan én moet. Dit is één van de redenen dat wij ervoor kiezen de productieketen inzichtelijk te maken en ons eigen staalafval lokaal te laten verwerken tot nieuwe producten.

restmateriaal-als-grondstof
staal-als-restmateriaal

Keuze voor staal

Bij Vepa kiezen we liever voor hout dan voor staal. Toch gebruiken we voor specifieke doeleinden zoals onderstellen van bureaus en stoelen vaak staal. Dit is nodig voor de constructie en technische werking van bijvoorbeeld geleidingssystemen. Moderne CNC-gestuurde lasermachines en slimme programmering zorgen voor een optimaal gebruik van buis- en plaatstaal. Zo zorgen we ervoor dat we zo bewust mogelijk met deze grondstof omgaan.

Verwerken van restmateriaal

Het restmateriaal dat we overhouden wordt verzameld en, met een machine die speciaal hiervoor is aangekocht, geperst tot blokken. Deze blokken worden vervolgens naar Gieterij Rademakers gebracht, vlakbij onze fabriek. Rademakers verwerkt ons restmateriaal in een geautomatiseerd proces tot hoogwaardige gietijzeren onderdelen.

staal-geperst-tot-blok
staal-omsmelten

Het begin van een nieuw leven

In de gieterij worden de geperste blokken gesmolten en vervolgens in speciale mallen gegoten. Na het stollings- en bewerkingsproces zijn de verschillende onderdelen klaar voor gebruik in nieuwe producten van Vepa. Het onderstel van de stoel uit onze Plastic Whale Circular Furniture collectie is het eerste onderdeel dat gemaakt is van ons eigen restmateriaal. Solide producten én een lust voor het oog. En het leuke is, aan het einde van de levensduur gebruiken we het materiaal opnieuw. We gooien daarmee niks weg, slim he?

Meer onderdelen en producten zullen zeker volgen!

Het onderzoek staat nooit stil

Het onderzoek naar het verwerken en ontwikkelen van nieuwe onderdelen van ons restmateriaal staat nooit stil. We werken hiermee samen met andere bedrijven onder de noemer Green Furniture Circle. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het onderzoek naar de mogelijkheid om voetplaten te maken van gerecycled staalafval en bekijken we de mogelijkheden van hennep en bermgras als plaatmateriaal voor nieuwe kasten. Positieve ontwikkelingen met een mooi en duurzaam product als resultaat.

hergebruik-staal-eind-resultaat

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken