Hergebruik van hout

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons eigen afval. Zo zorgen we ervoor dat er niets in de afvalbak belandt.

Hoe wij dit doen met ons restmateriaal van hout, laten we in deze video zien en kunt u hieronder lezen.

Liever hout dan staal

Voor het produceren van kantoormeubilair maken we gebruik van diverse materialen zoals hout, metaal, textiel en kunststof. Zo prefereren we hout altijd boven staal. Doordat er nieuwe bomen aan te planten zijn, is hout hernieuwbaar. Ook de milieubelasting van hout is een stuk lager dan dat van staal. Verder werken we uitsluitend met FSC®- of PEFC-gecertificeerd hout dat regionaal en duurzaam gewonnen wordt.

hergebruik-van-hout-platen
resmateriaal

Restmateriaal gebruiken we opnieuw

Door het gebruik van optimalisatieprogramma’s en slimme programmering houden we bij het zagen van houten platen weinig restmateriaal over. Toch is het niet te voorkomen dat we bij de productie van bureaubladen en kasten materiaal overhouden. Voor grote reststukken hebben we een slimme en simpele oplossing. Reststroken worden precies op maat gezaagd en gebruikt in nieuwe producten.

Plaatmateriaal van afvalhout

De kleine stukken hout die dan nog overblijven worden apart ingezameld in een grote bak. Deze kleine stukken worden verder versnipperd tot fijn zaagsel. Momenteel testen we de mogelijkheid om dit zaagsel zelf te kunnen verwerken tot nieuw plaatmateriaal. Deze innovatie zal niet alleen een oplossing vormen voor ons eigen restmateriaal, maar ook voor dat van anderen. Hierover later meer.

restmateriaal
rompen-van-restmateriaal

Casco's van restmateriaal

Grotere stukken restmateriaal vormen de perfecte basis voor de casco’s van onze Units coupébanken en poefjes. Omdat wij uitsluitend gebruik maken van topkwaliteit materiaal is dit ook geschikt als constructiemateriaal. Aangezien het product nog gestoffeerd wordt, maakt het niet uit welke kleur het hout heeft waarvan het casco gemaakt wordt. De ene bank is bijvoorbeeld gemaakt van hout met een donkere kleur, de ander van hout met een lichte kleur. Het hangt er net vanaf welk restmateriaal beschikbaar is. Dit maakt ieder product uniek. De casco’s worden voorzien van het juiste schuim en gestoffeerd door onze vakmensen. Zo maken wij circulaire producten van de beste kwaliteit.

Het onderzoek staat nooit stil

Het onderzoek naar het verwerken en ontwikkelen van nieuwe circulaire initiatieven staat niet stil. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het onderzoek naar de mogelijkheid om lampen van spaanplaatafval, plaatmateriaal van hennep, bermgras en/of oud meubilair te maken en het poedercoaten van hout. Dit doen we samen met andere bedrijven onder de noemer Green Furniture Circle. Positieve ontwikkelingen met een mooi en duurzaam product als resultaat.

units-bruin

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken