meubelen van hout, een nuchtere keuze…

Vepa heeft er bewust voor gekozen om meubilair te vervaardigen uit hout en is daarmee toonaangevend voor de projectinrichtingsmarkt. Waar andere grondstoffen zoals ijzererts en aardolie eeuwen nodig hebben om te onstaan, kunnen bomen namelijk binnen 20 tot 50 jaar een prachtige grondstof leveren. Er is geen ander bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout.

Timmer aan minder klimaatverandering

gebruik hout

LevensCyclusAnalyse

Een LCA (LevensCyclusAnalyse of Life-cycle Assessment) uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau IVAM toont aan dat onze houten kasten 40 tot 70% minder CO2 verbruiken dan een standaard stalen kast. Hout afkomstig uit goed beheerde bossen groeit altijd weer aan en laat geen vervuilende reststoffen in het milieu achter.

54 KG CO2
houten kast geproduceerd in Nederland
156 KG CO2
stalen kast geproduceerd in Nederland
209 KG CO2
stalen kast geproduceerd in China
r-store-l-eiken
Picture 013
Picture 013

Een houten kast met een PEFC- of FSC®-certificaat is dus een wel zeer milieuvriendelijke keus. FSC®– en PEFC-gecertificeerd hout komt uit bos dat zorgvuldig wordt gekapt, zodat het bos blijft bestaan. Dit geldt voor al het hout dat Vepa verwerkt. En dat is veel want Vepa produceert natuurlijk liever houten kasten en ladeblokken dan een uitvoering van staal.

IVAM is een onderzoeksbureau op het gebied van duurzaamheid en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.ivam.uva.nl.

Bladen van honingraat

30% lichter en toch even sterk

Nee, de honingraatbladen van Vepa zijn niet door bijen gemaakt. Maar we hebben wél goed naar ze gekeken. Onze lichtgewicht bladen zijn gemaakt van oud papier en verbruiken daardoor veel minder grondstoffen en energie. En daar zijn de bijen wel weer blij mee.

honingraat

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken