Circulaire Economie

Wij sluiten ons aan bij het gedachtegoed van circulaire economie waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt met zo min mogelijk gebruik van energie en transport. In het huidige lineaire systeem worden grondstoffen omgezet in producten die aan het einde van hun technische levensduur worden vernietigd. In tegenstelling tot het huidige lineaire systeem wordt bij circulaire economie de waardevernietiging geminimaliseerd.

Onze vakmensen produceren producten met tijdloos design en hoge kwaliteit in onze eigen fabrieken binnen Nederland. Het gedachtegoed van circulaire economie hebben wij ook toegepast binnen onze organisatie. Onze producten zijn zo ontworpen dat zij aan het einde van hun technische leven een nieuw leven kunnen krijgen. Dit wordt bereikt doordat de grondstoffen goed te scheiden zijn waardoor hergebruik, revitalisering, recycling en gecertificeerde groene energie mogelijk is. Onze activiteiten met betrekking tot circulaire economie zijn in vijf onderwerpen te verdelen, namelijk:

  • grondstoffen;
  • energie & transport;
  • hergebruik & revitalisering;
  • recycling & duurzame energie;
  • betalen voor gebruik?

Uitgebreide informatie over onze activiteiten op het gebied van circulaire economie zijn te vinden in de brochure ‘Duurzaam Doen met Vepa’.

GRONDSTOFFEN
Voor het gebruik van grondstoffen hebben wij gekozen om voornamelijk hout te gebruiken. Voordelen van hout ten opzichte van grondstoffen als staal en kunststof is dat het in de buurt van de productielocatie te verkrijgen is en er is relatief weinig energie nodig om van deze grondstof houten onderdelen voor onze producten te maken. Bovendien is hout goed te revitaliseren, volledig recyclebaar en, na verschillende keren van het doorlopen van de cyclus, geschikt als duurzame brandstof voor gecertificeerde groene energie. Tenslotte is hout een duurzaam materiaal wanneer het valt onder het predicaat PEFC of FSC.

“Europese bossen zijn goed voor 95% van alle houttoepassingen in Europa en zijn tussen 1990 en 2005 met 15% gegroeid. Deze oppervlakte staat gelijk aan Griekenland. Die groei duurt nog steeds voort, namelijk met 661 000 hectare per jaar.”

ENERGIE & TRANSPORT
Wij produceren al onze producten in Drenthe, vanaf het houtpaneel, de stalen buis, de staalplaat en de rol stof tot het eindproduct. Wij besteden geen bedrijfsactiviteiten uit aan lagelonenlanden. Hierdoor hebben wij minder transport nodig en verkleinen wij onze CO2 uitstoot. Bovendien zorgt productie en ontwikkeling in eigen land voor werkgelegenheid in de regio.

HERGEBRUIK & REVITALISATIE
In de gedachte van circulaire economie blijven grondstoffen eigendom van de producent en komen de producten terug om optimaal te kunnen hergebruiken. Onze fabriek is volledig ingericht om alle revitaliseringswerkzaamheden te kunnen realiseren op het gebied van hout, stof en staal.

Al sinds 2012 wordt 96% van onze reststromen gerecycled of levert het groene energie op. Sinds 2018 is dit zelfs opgelopen tot 98%. Daarnaast wordt 0% van onze restmaterialen nog daadwerkelijk afval genoemd. Dit is weergegeven in de afbeelding die ons afvalprofiel toont. Deze mooie resultaten behalen wij in samenwerking met Renewi (voorheen Van Gansewinkel).

afvalprofiel-vepa-2019-renewi-72dpi

RECYCLING & DUURZAME ENERGIE
In 2012 hebben wij onze totale milieubelasting, genaamd footprint, laten berekenen door de TU Delft. Het resultaat bleek zo laag te zijn dat wij geen CO2 hoeven te compenseren. Toch hebben wij in 2013 en 2014 warmteterugwinningsinstallaties geïnstalleerd in de spuitafdeling, 283 zonnepanelen op het dak van onze fabriek geplaatst en energiezuinige verlichting in de fabriek en de kantoren aangebracht.

BETALEN VOOR GEBRUIK?
Met de productiewijze van circulaire economie blijven wij graag eigenaar van onze producten en grondstoffen. Daarom is bij ons terugname, huren en leasen van meubilair mogelijk. Wij garanderen kosteloze terugname aan het eind van de gebruiksperiode. Wanneer de voorkeur uitgaat naar huren of leasen, houden wij de producten in eigen beheer en komt er geen leasebedrijf of bank aan te pas.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken