HET REALISEREN VAN EEN CIRCULAIRE INRICHTING

Dagelijks zijn er ondernemingen die besluiten hun interieur te vernieuwen of meubilair te vervangen. Meubels zijn verouderd, versleten, voldoen niet meer of de kleur van het meubilair past niet langer bij de rest van de inrichting. In een lineaire economie gooien we producten na gebruik veelal weg, in een circulaire economie doen we dat anders. We kijken welke producten en onderdelen we kunnen hergebruiken.

Wat circulair inrichten precies inhoudt leggen we uit in het filmpje.

PRODUCTEN HERGEBRUIKEN

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, zoeken naar een nieuwe bestemming voor ons restmateriaal en bedenken oplossingen voor overbodig, kapot of afgedankt meubilair. Zo zorgen we ervoor dat er niets in de afvalbak belandt.

circulair-inrichten_voor-web-nl
ipad-inventarisatieapp-

INVENTARISATIETOOL

Voordat we beginnen met inrichten, inventariseren we de bestaande situatie. Op deze manier krijgen we een duidelijk overzicht van de hoeveelheid en staat van het aanwezige meubilair. Hiervoor gebruiken we een speciaal ontwikkelde app. Op basis van de inventarisatie bekijken we welke meubels we kunnen hergebruiken, repareren, opnieuw kunnen inzetten en welke onderdelen we kunnen gebruiken om nieuwe meubels van te maken.

CIRCULAIR INRICHTINGSPLAN

De inventarisatie vormt de basis voor het circulaire inrichtingsplan. Hierin omschrijven we welke meubels we op welke manier opnieuw gaan gebruiken. Daarbij is het ons doel om het aanwezige meubilair zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Met een kleine aanpassing – bijvoorbeeld een nieuwe lakkleur of nieuwe stoffering – past bestaand meubilair namelijk vaak heel goed in een nieuwe werkomgeving. En soms is een aanpassing niet eens nodig. Samen met de klant werken we het circulaire inrichtingsplan uit tot concrete acties, waarmee we vervolgens aan de slag gaan. Op deze manier hebben we al heel wat kantoorpanden circulair ingericht.

circulair-inrichtingsplan
3_na_revitalisatie_volksbank_arper_felt-2

REVITALISATIE VAN STOELEN

Een recent circulair voorbeeld is de revitalisatie van 237 Arper Catifa stoelen. De stoffering van de stoelen was versleten, maar de onderstellen bleken nog niet aan vervanging toe. Het bleek helaas niet mogelijk om de stoelen opnieuw te stofferen. De stoffering, het schuim en de stoelkuip waren verlijmd en daarmee niet meer van elkaar te scheiden. Vervolgens hebben we de optie onderzocht om nieuwe kuipjes op de bestaande onderstellen te plaatsen. Met een speciaal ontwikkelde adapter past onze Felt-kuip exact op de bestaande Arper Catifa onderstellen. En het mooie is, alle 237 stoelen zijn op locatie gerevitaliseerd.

REVITALISATIE VAN BESTAANDE BUREAUS

Niet alleen stoelen, maar zeker ook bureaus zijn geschikt voor revitalisatieprojecten. Onlangs zijn tientallen zit-zit bureaus gerevitaliseerd naar zit-sta bureaus. Door een aanpassing in het frame zijn de bureaus een stuk stabieler geworden en kan de medewerker nu ook staand werken. De toegevoegde tussenwanden – gemaakt van textielafval uit onze eigen fabriek – zorgen daarnaast voor meer privacy en een betere akoestiek op het kantoor. Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat materialen zoveel mogelijk hergebruikt werden. Bureaubladen, poten en stekkerdozen zijn zonder aanpassing hergebruikt.

na_refit_proefopstelling_kembo

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken