Afvaloplossingen in India

Via de Plastic Whale Foundation investeren we in lokale projecten die het plasticprobleem elders in de wereld aanpakken op plekken waar dit hard nodig is. Onze eerste samenwerking is gesloten met SweepSmart, een organisatie die professionele afvaloplossingen aanbiedt in India. Wat SweepSmart precies doet leggen we hieronder uit én kunt u in de video zien.

Afvalwerking naar Europees niveau

Met zijn 1,2 miljard inwoners en gebrekkige afvalverwerking heeft India een gigantisch afvalprobleem. SweepSmart is een social enterprise die het afvalprobleem in de miljoenstad Bangalore aanpakt door afval te zien als voedingsbodem voor een gelukkiger bestaan. Ze doen dit door professionele afvaloplossingen te implementeren die gebaseerd zijn op Europese waste management principes, maar op maat zijn gemaakt voor lageloonlanden zoals India.

afvalwerking-naar-europees-niveau
efficintere-afvalverwerking

Efficiëntere afvalverwerking

Het land heeft veel afvalbergen die continu smeulen en broeien en bovendien het grondwater verontreinigen. Op deze plekken werken duizenden ‘waste pickers’ die bijvoorbeeld PET-flessen en papier verzamelen en verkopen aan bedrijven die deze materialen recyclen. Het kan echter veel efficiënter. In waste centres worden deze afvalrapers opgeleid tot waste managers en sorteren ze het afval aan een speciaal ontworpen sorteerband. Ook zijn er machines aangeschaft die gesorteerd afval kunnen comprimeren tot blokken waardoor opslag en transport efficiënter is.

Toekomst in Bangalore

Van de in totaal 180 afvalverwerkingscentrums in Bangalore zijn er al drie door SweepSmart opgeknapt. Voor nog eens 10 zijn al afspraken gemaakt en op termijn is het de bedoeling dat alle 180 verwerkingscentra opgeknapt worden en het werkproces van SweepSmart gaan implementeren.

toekomst
turning-waste-into-impact

Turning waste into impact

Door deze afvaloplossingen worden de Indiase straten en rivieren schoon, het afval hergebruikt, de afvalstortplaatsen kleiner. Het afval wordt nu op een goedlopende en efficiënte manier gesorteerd en de voormalige ‘waste pickers’ hebben een baan om trots op te zijn!

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken