akoestische werkplek - Vepa the furniture factory

Akoestiek en geluidreductie op de werkplek

Het uiteindelijke doel van goede akoestiek is dat communicatie en kennisoverdracht makkelijker plaatsvinden.

Waarom is een goede akoestiek op de werkplek belangrijk?

Bij het inrichten van een werkplek wordt de akoestiek van de ruimte vaak vergeten. Aangezien traditionele werkplekken steeds meer vervangen worden door open kantoorruimtes wordt de rol van een goede akoestiek steeds belangrijker. Een goede akoestiek heeft namelijk een positief effect op zowel de lichamelijke als de mentale gesteldheid van uw werknemers. Hoe kunt u hier rekening mee houden?

Akoestiek, wat is dat?

Akoestiek is de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Hier zijn wij ons meestal nauwelijks bewust van. In iedere ruimte is de akoestiek anders. Afhankelijk van het doel van een ruimte maken we meer of minder geluid. Dat kan spraak zijn, maar ook achtergrond-geluid. Het uiteindelijke doel van goede akoestiek in een ruimte is dat communicatie makkelijker plaatsvindt.

Wij helpen u van graag met het creëren van een rustige werkomgeving. Vraag direct een offerte aan!

De voordelen van een werkplek met een goede akoestiek

In ruimtes met slechte akoestiek liggen irritaties, stress en het maken van onnodige fouten op de loer. Door een te hoog geluidsniveau van bijvoorbeeld pratende collega’s moet extra inspanning geleverd worden. Hierdoor neemt de kans op vermoeidheid toe. De voordelen van een omgeving met goede akoestiek zijn:

  • Werknemers zijn minder snel afgeleid door omgevingsgeluiden
  • Het concentratievermogen neemt toe
  • De arbeidsproductiviteit verhoogt
  • Afname van ziekteverzuim door vermindering gezondheidsrisico’s als hogere bloedruk, stress en slaapstoornissen

 

 

Hoe kan ik de akoestiek op de werkplek verbeteren?

Op de werkplek kan makkelijk een individuele werkruimte gecreëerd worden door het plaatsen van opzetwanden,tussenwanden of voorzetwanden. Deze gestoffeerde scheidingswanden hebben een geluidsabsorberende werking wanneer een akoestische vulling wordt toegevoegd. De vulling bij Vepa is vervaardigd van recycled stofresten genaamd ‘Re-felt’. Wilt u visueel meer privacy en flexibiliteit? Kies dan voor vrijstaande wanden.

Tijd en energie investeren in de circulaire economie is investeren in uw medewerkers en investeren in de wereld. Dat betaalt zich altijd terug!

Het Nieuwe Werken

Met name in moderne kantoren moet op de akoestiek gelet worden. Het Nieuwe Werken in kantoortuinen heeft veel voordelen. Maar ook een nadeel in de vorm van geluidsoverlast. In kantoortuinen zit u vaak dichter opeen, waardoor (telefoon)gesprekken van collega’s sneller storen. Akoestische scheidings- en tussenwanden kunnen uitkomst bieden bij het creëren van flexibele, afgeschermde werkplekken. Ook in grote zalen en wachtruimtes kan de akoestiek verbeterd worden door te werken met akoestische vrijstaande wanden.

^